Menu

HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD?

Sculpture and Art Installations

HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD?

Despre proiect

HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD?

„Cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii” este o falsă problemă adusă în prim plan în această expoziţie pentru a accentua de fapt cu totul altceva – cum trăim în prezent şi ce alegem să facem pentru un viitor în care încetăm să mai proiectăm spaima Apocalipsei?

Artistul timişorean Doru Dumitrescu reorientează atenţia publicului, odată confruntat cu o întrebare plină de sarcasm, spre ceea ce consideră el o prioritate a lumiicontemporane. Etica biotehnologiei şi evaluarea corectă a progreselor ştiinţiifice în relaţie cu natura sunt probleme pe care artistul le cercetează folosindu-se de mediul sculpturii şi instalaţiei. El priveşte printr-o lentilă critică, dar şi una estetică la consecinţele procesului ştiinţific de îmbunătăţire a vieţii, întrebându-se cum se poate împăca materialul sintetic cu cel natural. Dacă printre ultimele descoperiri ale cercetătorilor de la Columbia University se numără un copac artificial îmbunătăţit pentru a absorbi de o mie de ori mai repede dioxidul de carbon din aerul poluat, atunci orice funcţie a naturii poate fi înlocuită. Şi mai mult, „ameliorată” în funcţie de nevoile oamenilor.

Doru Dumitrescu va transforma spaţiul galeriei într-o instalaţie distopică desprinsă parcă din literatura fantastică. Publicul se va privi pe el însuşi în oglinda viitorului, dar se va confrunta şi cu ficţiunile artistului legate de transformarea naturii şi de graniţa fragilă dintre îmbunătăţirea vieţii şi falsificarea ei – copaci din plexiglas, animale din oglindă şi pământ arid.

Ce ar fi dacă nu ne-am mai bate capul cu iminenţa sfârşitului care bântuie umanitatea dintotdeauna? Prea preocupaţi de sfârşituri apocaliptice, am putea pierde din vedere lucrurile importante şi detaliile mai puţin spectaculoase, dar esenţiale ale vieţii.

text scris de curatoarea Diana Marincu

“HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD?” – Galeria Calina din Timisoara – Noiembrie 2012

Doru Dumitrescu
Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!